Posted by: ummiabah | January 8, 2011

Mereka naik taraf..

 

Pemandangan musim salji di JAIST. Kelibat 2 manusia itu adalah Umar dan bapa saudaranya.

Pada tanggal 1/1/2011 bersamaan yang lepas, Sofiyya dan Surayya ‘secara rasmi’nya telah dinaikkan taraf sebagai kakak dengan kelahiran adinda perempuan mereka di wad bersalin Kanazawa Prefectural Central Hospital tepat jam 2.30 pm. Alhamdulillah..

Kami secara rasminya 'kakak' sekarang.

Ini merupakan berita gembira, terutamanya kepada si Sofiyya yang selama ini hanya sekadar menjawat jawatan sebagai kakak secara tidak rasmi lantaran kerana jawatan tersebut tidak diiktiraf oleh si Surayya.

Ahli baru kelab Umar & Co.

Adinda perempuan mereka yang diberi nama Almas Sumayya dilahirkan pada hari Sabtu yang sangat dingin, sewaktu seluruh kawasan hospital diliputi dengan salji. Namun kelahiran beliau telah menghangatkan hati ayah bonda beliau. Segala susah-payah meredah salji untuk ke hospital yang terletak kira-kira satu jam perjalanan dengan ‘kereta biasa’ dengan pemanduan secara biasa oleh insan biasa berbaloi dengan terdengarnya tangisan sulung dari si putri.

Suasana hospital masa kami sampai. Salji renyai-renyai..

UmmiAbah juga sangat bersyukur ke hadrat Ilahi kerana mengabulkan hajat UmmiAbah untuk menyambut putri kami ini pada tahun 2011. Niatnya supaya ada gap setahun dengan kakak-kakaknya. Juga kerana mengabulkan hajat kami supaya kelahiran kali ini pun disambut oleh doktor wanita walaupun sepatutnya beliau hanya bertugas sehingga pagi 1/1/2011, tetapi telah melewatkan cuti beliau hingga ke petang semata-mata nak menolong menyambut putri kami ni. Arigatou…Sasakura-sensei!

Kiri - Bilik bersalin Puan 'Ahmad'. (Penyalahgunaan nama bapa!), Kanan - Bilik Doktor Kanak-kanak Stand-by.

Katil extra untuk Abahnya. Katil pesakit ada disebelah kiri gambar. Di Jepun, biasanya ibu-ibu dikehendaki berada dalam wad selama 4-5 hari selepas bersalin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: